*::2017/2018::*

Aktualności

03 marca 2018 19:05 | Aktualności

Zdrowo, kolorowo, kanapkowo.

    W piątek 2 marca uczniowie klasy Ia uczestniczyli w lekcji techniki, podczas której przygotowywali zdrowe przekąski. Tematem przewodnim zajęć były „Fregaty na liściach sałaty”, „Muchomorki” oraz kanapki. Do przygotowania zdrowych i kolorowych kanapek uczniowie wykorzystali wyhodowaną przez siebie, w klasie rzeżuchę i zieloną cebulkę .Zanim jednak do tego przystąpiły dowiedziały się jakie produkty należy jeść żeby być zdrowym i dlaczego musimy się zdrowo odżywiać. Następnie nazywały produkty, z których można zrobić smaczne i zdrowe kanapki.  Na stolikach znalazły się ułożone na talerzach: listki sałaty, masło, pieczywo, warzywa i jajka. Wszyscy ochoczo wzięły się do pracy. Dzięki takim zajęciom uczniowie kształcą w sobie odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijają kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę podczas sporządzania posiłków..Przygotowanie śniadania dało nam wiele satysfakcji i radości. Kanapki, muchomorki i łódeczki z jajek były bardzo pyszne, a przede wszystkim zdrowe.

 wychowawczyni

Maria Fuksa

Przeczytano: 184 razy. Wydrukuj|Poleć znajomemu|Do góry

Zdjęcia: